dimecres, 19 de març del 2008

2006 - Diari de les Terres de l’Ebre


Dimarts, 7 de febrer de 2006

El Museu del Vent reconstrueix la memòria ebrenca de l’antifranquisme

Obre a l’Aldea l’exposició “Al Vent del Món”, basada en la vida d’Armand Castell

La trajectòria i els escenaris vitals que van portar Armand Castell (l’aldea, 1923-2005) a abandonar la seva terra després de la Guerra Civil, a sobreviure als camps de concentració, a participar en la guerra contra el feixisme, a contribuir a la reconstrucció europea i a lluitar des de la clandestinitat al tornar al seu país, són el viu reflex de la memòria col·lectiva ebrenca de l’antifranquisme. A través d’aquest fil conductor, el Museu del Vent de l’Aldea reobre portes amb una exposició que aspira a reconstruir la memòria de la lluita contra la dictadura a les Terres de l’Ebre.

L’exposició Al Vent del Món. Camins de l’antifranquisme a les Terres de l’Ebre, inaugurada aquest passat dissabte a la tarda, havia estat concebuda originàriament com un homenatge d’Armand i Edmon Castell (impulsors del museu) al seu pare, a través de tot el seu llegat material i ideològic. Durant els tres anys de maduració, però, van percebre que l’”agrupació coherent”, dels prop de 3.00 objecte (dibuixos, fotografies, documents, instruments o mobiliari) transcendien el recorregut vital d’un “militant anònim antifranquista”: “per a nosaltres és un personatge històric perquè vincula els fets amb els actes”, explica Edmon. “Assumeix la història i en pren part activa”, afegeix.

La trajectòria de Castell, afiliat al PSUC, vol convertir-se en un punt de partida per a la reflexió sobre la recuperació de la memòria història recent i sobre els desplaçats. La mostra enllaça amb la filosofia del Museu del Vent (“atrapar la memòria democràtica quan vola cap a l’oblit”, diu Edmon) i serà complementada amb un cicle de conferències i una exposició virtual a través de la pàgina web (en preparació). La iniciativa ha comptat amb l’únic ajut econòmic institucional (6.000 euros) del Programa Memorial Democràtic del departament de Relacions Institucionals de la Generalitat.

DE L’EXILI A LA CLANDESTINITAT

Cinc paisatges vitals estructuren una exposició a través del material i la documentació personal original del seu protagonista. Arrenca amb el paisatge de la infantesa d’Armand Castell a Remolins, amb la crua Guerra Civil i el dolorós exili. Una selecció de dibuixos elaborats per un joveníssim Castell és l’empremta del seu pas pels camps de concentració francesos. La següent etapa, el bosc, és l’espai de formació i col·laboració com activista de la resistència a la França ocupada pels nazis. La ciutat, vinculada amb la reconstrucció europea i l’assoliment de la maduresa. El retorn a les Terres de l’Ebre i a la lluita antifranquista des de la clandestinitat és el cinquè i últim d’aquests paisatges, que curiosament, coincideix amb l’espai del museu (l’antiga granja de Castell). “Abans de la mort de Franco aquí a la granja es reunien les cèl·lules de resistència”, explica el seu fill Armand. L’exposició es podrà visitar durant els propers tres mesos, dissabtes i diumenges de 11.00 h. a 14.00 h. i de 17.00 h. a 19.00 h.

Dades personals

EDMON CASTELL es geógrafo y museólogo. Profesor asociado de la Facultad de Artes de la Universidad Nacional de Colombia (UN). Geógrafo y museólogo por la Universitat de Barcelona (UB). Inició su experiencia como museólogo en el 2001 con la creación del Museo del Viento, un museo interdisciplinar de geografía y antropología. Posteriormente, estuvo a cargo de proyectos como el Sistema de Patrimonio y Museos (SPM) de la UN; la Casa de los Pintores y el Bosque Mutis en Mariquita; la Casa Museo Gaitán; el proyecto para la inclusión de la Ciudad Universitaria de Bogotá de la UN en la Lista de Patrimonio Mundial de la UNESCO; etc. Es miembro del comité base de la Maestría en Museología y Gestión del Patrimonio (MMGP) desde el 2007 y, actualmente, coordina el Centro de Pensamiento y Acción de las Artes y el grupo de investigación en Comunes Culturales.