dijous, 20 de març del 2008

( Pendent referéncia 6 )

Al vent del món

El Museu del Vent de l’Aldea presenta una exposició dedicada a la vida d’un militant antifranquista

La vida d’un militant antifranquista anònim des de l’adolescència, quan va haver de marxar exiliat a França fins al seu retorn al país, anys abans de la mort de Franco, és el motiu de l’exposició que ha estat treballant des de l’any 2002 el Museu del Vent de l’Aldea i que s’inaugurarà demà a la tarda. Al vent del món. Camins i llocs de l’antifranquisme a les Terres de l’Ebre pretén fer un reconeixement a la memòria de totes aquelles persones que van lluitar per la recuperació de les llibertats democràtiques i nacionals. Segons els responsables del Museu del Vent, la mostra és “un primer pas per fer visible i institucionalitzar la memòria democràtica que han viscut les Terres de l’Ebre”. Tot i que el fons documental del Museu del Vent consta de més de 2.000 fotografies, per aquesta exposició n’han fet una tria de 32 que estan acompanyades de 10 dibuixos i d’una sèrie d’escrits i objectes que van acompanyar Armand Castell (nascut a l’Aldea el 1923 i militant del PSUC) durant la seua trajectòria. “És un homenatge a la figura d’un militant antifranquista, a la memòria dels que es van moure per instaurar la democràcia”, va explicar el president de l’Associació Museu del Vent, Armand Castell (fill del protagonista de l’exposició). Tot i que en principi la mostra havia de comptar també amb el testimoni oral d’Armand Castell, no serà possible perquè va morir l’any passat.

L’exposició s’estructura en cinc paisatges: Remolins, el camps de concentració, el bosc, la ciutat i el retorn. A través d’aquest itinerari, l’exposició ens apropa al procés de sociabilització i de formació dels més joves refugiats republicans que van haver de refer la seua existència i el seu univers en unes condicions de vida extremadament dures. Al vent del món comença el 1939 amb l’exili d’una família republicana als boscos de França després de viure l’experiència dels camps de concentració francesos, inclou la participació dels membres d’aquesta família en la reconstrucció de l’Europa de postguerra i es tanca el 1963, l’any en què Armand Castell va optar per travessar la frontera de l’Estat espanyol com actiu militant antifranquista. En aquest sentit, l’exposició que ens ofereix el Museu del Vent és un espai de reflexió sobre el procés de desenvolupament del sentit de pertinença dels desplaçats, d’arrelament o desarrelament a un lloc. “L’exposició acaba a la dècada dels seixanta i ens plantegem una segona part que abastaria el període de la mort de Franco, la transició i la democràcia”, va dir Castell.

Sinopsis

Al vent del món. Camins i llocs de l’antifranquisme a les Terres de l’Ebre

Museu del Vent de l’Aldea (Baix Ebre) Dissabte 4 de febrer a les sis de al tarda inauguració a càrrec d’Armand Castell, president del Museu del Vent, i Francesc Baltasar, secretari general del Departament de Relacions Institucionals. La mostra estarà oberta fins al mes d’abril dissabtes i diumenges d’11 a 14 h i de 17 a 20h.

Dades personals

EDMON CASTELL es geógrafo y museólogo. Profesor asociado de la Facultad de Artes de la Universidad Nacional de Colombia (UN). Geógrafo y museólogo por la Universitat de Barcelona (UB). Inició su experiencia como museólogo en el 2001 con la creación del Museo del Viento, un museo interdisciplinar de geografía y antropología. Posteriormente, estuvo a cargo de proyectos como el Sistema de Patrimonio y Museos (SPM) de la UN; la Casa de los Pintores y el Bosque Mutis en Mariquita; la Casa Museo Gaitán; el proyecto para la inclusión de la Ciudad Universitaria de Bogotá de la UN en la Lista de Patrimonio Mundial de la UNESCO; etc. Es miembro del comité base de la Maestría en Museología y Gestión del Patrimonio (MMGP) desde el 2007 y, actualmente, coordina el Centro de Pensamiento y Acción de las Artes y el grupo de investigación en Comunes Culturales.