L’antifranquisme a les Terres de l’Ebre, plasmat en una exposició
El Museu del Vent de l’Aldea prepara per al febrer la mostra “Al vent del món”
El Museu del Vent de l’Aldea ha organitzat una exposició retrospectiva, des de la visió d’un antifranquista que va haver de marxar a l’exili des de ben petit. A partir d’una experiència personal, la mostra té la intenció de recuperar la memòria història d’aquesta lluita a les Terres de l’Ebre
“Volem que aquesta exposició no sigui només una experiència concreta, sinó que serveixi per a explicar la història de molta gent”, explica
Aquesta exposició pren un format innovador, ja que, a partir de la reconstrucció de cinc paisatges clau de la vida de Castell, els visitants hauran d’endinsar-se plenament en allò que s’explica. “Reproduïm diferents àmbits per tal que la gent se senti identificada. Per exemple, hi ha un barracot de fusta semblant al dels camps de concentració”, comenta Edmon.
“Al vent del Món” comença, cronològicament, l’any 1939, després que una família republicana de Remolins hagués de marxar exiliada als boscos de França. L’experiència dels camps de concentració així com la reconstrucció de l’Europa de la postguerra són algunes de les experiències que es reflecteixen a l’exposició, que acaba el 1963 amb la tornada d’Armand Castell a les Terres de l’Ebre.
A partir del 4 de febrer es podrà visitar aquesta proposta del Museu del Vent, que durant aquest mes acabarà d’enllestir. El procés de recopilació de les fonts i de recerca de les subvencions ha estat molt llarg i costós, i, segons asseguren els organitzadors, els ha costat al voltant de tres anys de feina.
1.200 fotografies
El Museu del Vent ha pogut disposar d’un ampli fons documental per preparar aquesta mostra: al voltant de 1.200 fotografies i dibuixos inèdits, dels quals se n’han decidit emprar uns 35 per a l’exposició del mes de febrer. A més d’aquests documents gràfics, també es podran veure alguns objectes de gran valor documental, com per exemple un casc d’un soldat americà, cedits per diferents testimonis de l’època.
Per tal de poder tirar endavant aquesta exposició, el Departament de Relacions Institucionals i Participació de
L’Associació Museu del Vent es va posar en marxa l’any 2002 i abasta tot el conjunt de coneixements i representacions sobre el vent en les diferents formes d’expressió, geogràfica, popular, literària i artística.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada