dijous, 20 de març del 2008

2006 - Diari de les Terres de l’Ebre

Dimecres, 11 de gener de 2006

L’antifranquisme a les Terres de l’Ebre, plasmat en una exposició

El Museu del Vent de l’Aldea prepara per al febrer la mostra “Al vent del món”

El Museu del Vent de l’Aldea ha organitzat una exposició retrospectiva, des de la visió d’un antifranquista que va haver de marxar a l’exili des de ben petit. A partir d’una experiència personal, la mostra té la intenció de recuperar la memòria història d’aquesta lluita a les Terres de l’Ebre

“Volem que aquesta exposició no sigui només una experiència concreta, sinó que serveixi per a explicar la història de molta gent”, explica Edmon Castell, sotspresident de l’Associació Museu del Vent. És per això que la mostra “Al vent del món. Camins i llocs de l’antifranquisme a les Terres de l’Ebre” ha volgut explicar la història d’Armand Castell, un vell militant anònim del PSUC exiliat durant el franquisme, a partir de les seves fotografies i els seus records. A més de les imatges, també s’han recopilat una sèrie de dibuixos que Castell va esbossar quan era molt jove, durant la seva estada a diversos camps de concentració, que són el reflex de les seves vivències en aquell moment.

Aquesta exposició pren un format innovador, ja que, a partir de la reconstrucció de cinc paisatges clau de la vida de Castell, els visitants hauran d’endinsar-se plenament en allò que s’explica. “Reproduïm diferents àmbits per tal que la gent se senti identificada. Per exemple, hi ha un barracot de fusta semblant al dels camps de concentració”, comenta Edmon.

“Al vent del Món” comença, cronològicament, l’any 1939, després que una família republicana de Remolins hagués de marxar exiliada als boscos de França. L’experiència dels camps de concentració així com la reconstrucció de l’Europa de la postguerra són algunes de les experiències que es reflecteixen a l’exposició, que acaba el 1963 amb la tornada d’Armand Castell a les Terres de l’Ebre.

A partir del 4 de febrer es podrà visitar aquesta proposta del Museu del Vent, que durant aquest mes acabarà d’enllestir. El procés de recopilació de les fonts i de recerca de les subvencions ha estat molt llarg i costós, i, segons asseguren els organitzadors, els ha costat al voltant de tres anys de feina.

1.200 fotografies

El Museu del Vent ha pogut disposar d’un ampli fons documental per preparar aquesta mostra: al voltant de 1.200 fotografies i dibuixos inèdits, dels quals se n’han decidit emprar uns 35 per a l’exposició del mes de febrer. A més d’aquests documents gràfics, també es podran veure alguns objectes de gran valor documental, com per exemple un casc d’un soldat americà, cedits per diferents testimonis de l’època.

Per tal de poder tirar endavant aquesta exposició, el Departament de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya ha aportat una sèrie de subvencions al Museu. “Aquesta donació significa un reconeixement a tot aquest treball”, afirma satisfet Edmon Castell.

L’Associació Museu del Vent es va posar en marxa l’any 2002 i abasta tot el conjunt de coneixements i representacions sobre el vent en les diferents formes d’expressió, geogràfica, popular, literària i artística.

Dades personals

EDMON CASTELL es geógrafo y museólogo. Profesor asociado de la Facultad de Artes de la Universidad Nacional de Colombia (UN). Geógrafo y museólogo por la Universitat de Barcelona (UB). Inició su experiencia como museólogo en el 2001 con la creación del Museo del Viento, un museo interdisciplinar de geografía y antropología. Posteriormente, estuvo a cargo de proyectos como el Sistema de Patrimonio y Museos (SPM) de la UN; la Casa de los Pintores y el Bosque Mutis en Mariquita; la Casa Museo Gaitán; el proyecto para la inclusión de la Ciudad Universitaria de Bogotá de la UN en la Lista de Patrimonio Mundial de la UNESCO; etc. Es miembro del comité base de la Maestría en Museología y Gestión del Patrimonio (MMGP) desde el 2007 y, actualmente, coordina el Centro de Pensamiento y Acción de las Artes y el grupo de investigación en Comunes Culturales.