dijous, 20 de març del 2008

( Pendent referéncia 4): Passaport

LA FORÇA DEL VENT

El projecte del Museu del Vent de l’Aldea continua creixent i sumant adhesions al voltant del poder simbòlic d’aquest fenomen meteorològic.

“Potser sí que hi ha un buit pel que fa a projectes museístics a les Terres de l’Ebre. Però aquest és un projecte del vent que bufa i el vent cultural: donar cos a l vent”, argumenta Edmon Castell, director i cofundador, juntament amb el seu germà Armand (president), Carmina Andreu( tresorera) i tres persones més, d’un innovador projecte museístic que veia la llum l’any 2002.

Quatre anys de feina portes endins i de disseny de nous projectes rellancen, novament, la projecció d’aquest espai i de l’associació que el gestiona, que ara suma ja 49 persones i quatre entitats. El projecte de recuperació de la “memòria democràtica”, amb l’exposició “Al vent del món”, que rescata de l’oblit els lluitadors ebrencs de l’antifranquisme, ha estat un dels darrers passos en aquesta direcció. Ja han rebut ofertes per moure-la.

“El vent de la raó democràtica”, precisa Castell, que des de fa quatre anys treballa en projectes museístics a Bogotà per la Universitat Nacional de Colòmbia. “Ningú no ha connectat memòria, paisatge i comunicació”, explica. El vent és el catalitzador simbòlic i identitari que ho possibilita.

El del Museu del Vent, aclareix, és un projecte participatiu i dinàmic, que naix de la mateixa societat civil sense rebutjar la fins ara escassa col·laboració institucional. “Quan vam presentar la idea a les institucions, ens van dir: què voleu, que inaugurem corrents d’aire?”, recorda.

Tot i això, Castell valora molt positivament el ressò que ha anat guanyant el projecte en el context de les Terres de l’Ebre on, opina, “el teixit associatiu és dèbil” i, sovint, acaba perdent l’”ànima” danvat la “funcionarització” i “vampirització” que imposen les administracions públiques.

PASSAPORT DEL MUSEU

Tots els membres i entitats adherides a l’associació disposen ja del seu “passaport” del Museu del Vent, document que els acredita com a col·laboradors i els permet l’entrada lliure a les activitats que organitzen. “El museu és per a la gent que es mou, com l’aire. El vent no té fronteres”, explica el mateix Castell.

El museu, de fet, també es mou des d’Internet:
www.museudelvent.net

Dades personals

EDMON CASTELL es geógrafo y museólogo. Profesor asociado de la Facultad de Artes de la Universidad Nacional de Colombia (UN). Geógrafo y museólogo por la Universitat de Barcelona (UB). Inició su experiencia como museólogo en el 2001 con la creación del Museo del Viento, un museo interdisciplinar de geografía y antropología. Posteriormente, estuvo a cargo de proyectos como el Sistema de Patrimonio y Museos (SPM) de la UN; la Casa de los Pintores y el Bosque Mutis en Mariquita; la Casa Museo Gaitán; el proyecto para la inclusión de la Ciudad Universitaria de Bogotá de la UN en la Lista de Patrimonio Mundial de la UNESCO; etc. Es miembro del comité base de la Maestría en Museología y Gestión del Patrimonio (MMGP) desde el 2007 y, actualmente, coordina el Centro de Pensamiento y Acción de las Artes y el grupo de investigación en Comunes Culturales.