dimecres, 19 de març del 2008

2007 - La Veu de l'Ebre 2

Divendres 16 de febrer del 2007

L’art lligat al fenomen del vent

El Museu del vent de l’Aldea acaba de posar en marxa la tercera exposició produïda per aquest espai, Els penells, senyals de vent de les Terres de l’Ebre. Es tracta d’una mostra que se centra en un dels elements patrimonials lligats a aquest fenomen meteorològic, els penells, antigament molt presents en les edificacions d’arreu del país per conèixer la direcció i el sentit del vent, i que cada vegada tenen menys arrelament.

Segons els promotors del museu aldeà, els penells “ han passat de ser un element amb molt d’ús a les nostres terres a gairebé ser un desaparegut” en les noves edificacions, situació motivada, en part, per la modernització de les tecnologies.

La gènesi d’aquesta exposició va arrancar l’any 2004 d’un projecte de recerca realitzat pels responsables d’aquesta sala de l’Aldea en el marc dels estudis impulsats des del Museu del Montsià. Fruit d’aquest estudi sobre el patrimoni ebrenc es van inventariar tots els penells que va ser possible existents a la comarca del Baix Ebre, una seixantena en total. La voluntat del Museu a partir d’aquest primer estudi és poder ampliar el territori de recerca en un futur pròxim a la resta de les comarques de les Terres de l’Ebre, segons explicava un dels responsable del Museu.

Davant la dificultat de traslladar fins al Museu els pocs penells avui encara existents pels treballs que suposaria traure’ls i tornar-los a col·locar a les teulades corresponents, el Museu del Vent en va fer copartícip la direcció de l’IES de l’Ebre de Tortosa per tal de que els alumnes dels diferents mòduls formatius de metall d’aquest centre en creessin de nous. D’aquesta manera, l’Aldea acull una vintena de penells creats per aquests nois, als quals afegeix fotografies de bona part dels inventaris inicialment, a més d’altres elements, alguns científics, per configurar una visió sobre la importància que el vent ha tingut sempre al territori.

Aquesta mostra es pot visitar a les instal·lacions del Museu del Vent, al costat de l’ajuntament de l’Aldea, fins al mes de juny

Dades personals

EDMON CASTELL es geógrafo y museólogo. Profesor asociado de la Facultad de Artes de la Universidad Nacional de Colombia (UN). Geógrafo y museólogo por la Universitat de Barcelona (UB). Inició su experiencia como museólogo en el 2001 con la creación del Museo del Viento, un museo interdisciplinar de geografía y antropología. Posteriormente, estuvo a cargo de proyectos como el Sistema de Patrimonio y Museos (SPM) de la UN; la Casa de los Pintores y el Bosque Mutis en Mariquita; la Casa Museo Gaitán; el proyecto para la inclusión de la Ciudad Universitaria de Bogotá de la UN en la Lista de Patrimonio Mundial de la UNESCO; etc. Es miembro del comité base de la Maestría en Museología y Gestión del Patrimonio (MMGP) desde el 2007 y, actualmente, coordina el Centro de Pensamiento y Acción de las Artes y el grupo de investigación en Comunes Culturales.