dijous, 20 de març del 2008

( Pendent referéncia 3 )

Camins i llocs de l'antifranquisme a les Terres de l'Ebre

El 4 febrer va tenir lloc al Museu del Vent del nostre poble la inauguració d’una exposició, amb el nom de Camins i Llocs de l’Antifranquisme a les terres de L’Ebre.

L’exposició és al mateix temps un homenatge pòstum dels fills, a Armand Castells, militant del PSUC.

L’exposició consta d’una sèrie de fotografies i documents i ens explica la vida de part d’aquells catalans que van tenir que sortir del país per causa de la guerra civil espanyola, reflexat en la vida d’Armand Castell i de la seva família.

Avui encara es difícil de parlar del que va ser la guerra i postguerra civil, ja que moltes famílies no en volen parlar però això, forma part de la nostra història i crec molt sincerament que cal descobrir-la sense odis i rancúnies per tal que les futures generacions no perdin part de la seva identitat, i també avui es pot fer visible una altra manera de veure i opinar dels fets que van passar.

L’acte va ser presidit per les autoritats locals, i van intervenir Francesc Baltasar Secretari General del Departament de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat, el batlle Dani Andreu, José Ramos militant històric del PSUC i Armand i Edmon Castell.

Esperem que aquesta exposició sigui visitada per la gent del poble per encoratjar als interessats a fer altres exposicions, i també ho veig interessant per que la gent i pugui participar aportant documents particulars, i que encara vull tenim amagats dins de les nostres cases.

Dades personals

EDMON CASTELL es geógrafo y museólogo. Profesor asociado de la Facultad de Artes de la Universidad Nacional de Colombia (UN). Geógrafo y museólogo por la Universitat de Barcelona (UB). Inició su experiencia como museólogo en el 2001 con la creación del Museo del Viento, un museo interdisciplinar de geografía y antropología. Posteriormente, estuvo a cargo de proyectos como el Sistema de Patrimonio y Museos (SPM) de la UN; la Casa de los Pintores y el Bosque Mutis en Mariquita; la Casa Museo Gaitán; el proyecto para la inclusión de la Ciudad Universitaria de Bogotá de la UN en la Lista de Patrimonio Mundial de la UNESCO; etc. Es miembro del comité base de la Maestría en Museología y Gestión del Patrimonio (MMGP) desde el 2007 y, actualmente, coordina el Centro de Pensamiento y Acción de las Artes y el grupo de investigación en Comunes Culturales.